Bányász Mozi

A Bányász Mozi egyidős a művelődési otthonnal. Annak 1976-os újbóli megnyitásával együtt Kertváros is új mozit kapott. Hja, igen... Akkoriban még majdnem minden tatabányai kerületnek saját mozija volt. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy nem ez Kertváros első vetítőhelyisége A Bányász Mozi az ugyancsak e kerületben működött Jószerencsét filmszínházat váltotta fel.

 

A név egyébként roppant találó volt: a filmet kínáló, de színháznak túlzásokkal sem nevezhető faszékes, cserépkályhával fűtött, 16 mm-es -ú.n. kesekeny- vetítőtechnikával ellátott moziban valóban szerencse kellett, hogy nyaranta ne csípjék össze a nézőt a szúnyogok, vagy hogy békakuruttyolás ne zavarja a jugoszláv partizánfilm műélvezetét, amint Gojko Mitic-et éppen kiássa a csatabárdot az egyre sápadtabb arcú mozilátogatók szeme előtt. Romantikus darabok esetében ellenben a tücsökciripelés kimondottam kellemes és stílusos hangaláfestést jelentett. A mozi télvíz idején fejtette ki igazán jótékony hatását: a cserépkályhához közel ülők kellemesen felmelegedhettek, ha kifizették az első sorba szóló helyért kirótt 2 forintos belépőjegyet. Ilyenkor az sem zavarta őket, ha Laci bácsi, a gépész kicsit megkésve hozta kerékpárjával a filmet. Idővel aztán a megyei moziüzemi vállalatnál és megértették, hogy lépést kell tartani a kor kihívásaival és döntésük alapján a városrész moziszolgáltatását áthelyezték a felújított és korszerűvé alakított Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonba. A régi kertvárosi mozis gárdából csak a pénztáros Katika került az új moziba, ahol karrierje töretlenül alakult: jegykiadóból előlépett mozigépész-üzemvezetővé és vezetésével a Kertvárosi Bányász Mozi évről-évre kiérdemelte kategóriájában a Kiváló Filmszínház elismerést. A rendszerváltással aztán ezt a mozit is elérte az országos recesszió. Szerencsére a művelődési otthon nem engedte elveszni a vetítőhelyiséget. A megszűnt moziüzemi vállalattól átvéve, saját kezelésében működik a mai napig, bár a rendszeres előadások 2004. június 27-én -stílszerűen az Utolsó szamuráj c. film vetítésével- megszűntek. Azóta a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon kizárólag alkalmi jellegű vetítésekkel, ovis és iskolai előadásokkal, a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen megrendezett magyar- és művészfilmhetekkel szolgálja a nézők igényeit.

A Bányász Mozi célja, hogy Tatabánya egyetlen még fennmaradt hagyományos vetítőhelyiségeként megőrizze és továbbadja a klasszikus mozizás hangulatát, lehetőséget biztosítson a látvány mögötti tartalomra is kíváncsi szemek kikapcsolódásához, terjesztője legyen az értő és gondolkodásra késztető filmdaraboknak.

A Vértes Agorája Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon

2800 Tatabánya, Hadsereg u. 98. - Telefon/fax: 34/786-096 - E-mail: banyaszmuvhaz@avertesagoraja.hu